Modelden 2020

27. září 2020

Přípravy na 12. Modelden tentokráte probíhaly dosti netradičně, neboť do poslední chvíle se nevědělo, co a jak bude. Příčinou byla nejen nejasná prognóza nově zaváděných vládních opatření v důsledku nečekaného nárustu nakažených virem COVID-19, ale také velice nepříznivá předpověď počasí na celý prodloužený sváteční víkend. Z toho důvodu jsme tentokráte úplně vypustili tradiční propagaci Modeldnu (plakáty, obesílání správců webů okolních obcí a rozesílání e-mailových pozvánek modelářům z okolí) a akci pojali spíše jako, že si zalétáme, něco ugrilujeme a třeba se i někdo přijde podívat.

Ještě v závěru týdne před tímto víkendem jsme se, dle aktuální předpovědi počasí, rozhodnuli o přesunutí „hlavního programu“ z plánovaného sobotního odpoledne na nedělní, kdy byla naděje, že by mohlo na pár hodin přestat pršet. Déšť ale ustal již v sobotu navečer a tak narychlo svolaní ochotní členové klubu připravili alespoň to nejdůležitější – posekání a úklid trávy, postavení altánů, WC a instalaci ochranné sítě.

Neděle nás překvapila nečekaně příznivým počasím, kdy po polední, na hlavní program Modeldnu, dokonce i příjemně hřálo sluníčko. I přes minimální propagaci akce, nás překvapila/zaskočila velká účast diváků, na jakou jsme ani nebyli připraveni. Naštěstí krásné počasí a předcházející dlouhý zákaz konání akcí, přimělo i několik kamarádů modelářů i z okolí, aby se přijeli pochlubit svými modely a tak program byl velice pestrý. Od začátečnických modelů předváděných našimi žáky, až po ukázky špičkové akrobacie. Jako již tradičně, hlavně u dětí, měl největší úspěch několikrát opakovaný „sladký výsadek“ – bonbony shazované z polomakety německého dvouplošníku Heinkel He72.

Oproti podobným akcím, konaným na jiných letištích, má žatčanský Modelářský den jednu výjimečnost – při praktických ukázkách zde bývají k vidění nejen létající modely, ale na provizorní dráze i dálkově ovládané modely aut a díky přilehlé říčce Cézavě i modely lodí.  Přítomnosti vodní hladiny využil i pozvaný kamarád z brněnského klubu World War II Circus 1:6 pro ukázku schopností svého modelu amerického vojenského obojživelného vozidla Ford GPA, který si právem zasloužil velký obdiv nejen detailním zpracováním, ale i autentickým zvukovým projevem (startování, zvuk motoru, štěkající pes).

 

Letošní Modelden, nad očekávání všech, kteří se snažili v této složité době tuto akci uspořádat, nakonec předčil naše i ty nejoptimističtější představy a měli jsme radost, že se nám povedlo tolika lidem alespoň na chvíli zpestřit tuto nelehkou dobu.

 

Před setměním nás ještě čekal náročný úklid a odvoz nejen modelů, ale i veškerého zázemí této akce, protože na noc již byl opět očekáván příchod deště.

Z.S.

 

Fotogalerie - Jakub Jekl

Fotogalerie - Radek H.

Video - Radek H.

Video z dronu - Michal Drlík