Modelářský den 2017

30.9.2017

Přípravy a průběh 9. ročníku naší hlavní klubové akce byl poznamenán velice nevlídným počasím, které panovalo několik předcházejících týdnů, kdy většina naplánovaných modelářských akcí byla přesunuta právě na poslední zářijový víkend, kdy rosničkáři slibovali  Babí léto se sluníčkem a příjemnými teplotami. Tato skutečnost měla za důsledek, že většina našich tradičních hostů už měla slíbenou účast na jiných akcích, takže veškerý program sobotního odpoledne nakonec skončil hlavně „na bedrech“ členů našeho klubu. Velkou měrou situaci zachránil krásnými ukázkami svého pilotního umění příznivec našeho klubu Ondra Putna se svým modelem akrobata Jak 55.

Rosničkářům kupodivu sice jejich předpověď teplého slunečného dne vyšla, ale nějak zapomněli na dost silný, nárazový vítr, který, ke vší smůle, foukal z toho nejméně vhodného směru -  kolmo na plochu a přes stromy a altán, takže zvířený vzduch nad letištní plochou dělal hlavně při přistání modelům velké problémy. Nezbývá než „smeknou“ před všemi, kteří se za těchto podmínek nejen odvážili v ukázkách předvést své modely, ale také je dokázali hlavně s ohledem na bezpečí diváků, ve „zdraví“ vrátit zpět na přistávací plochu. Hlavně dětmi velice oblíbené „bombardování bonbóny“ musel pro velký úspěch Luděk Mrkvica se svým modelem Kadet opakovat během celého odpoledne hned několikrát.

Čím méně bylo kvůli silnému větru leteckých ukázek, tím více ukázek tentokráte probíhalo na hladině říčky Cézavy a na provizorním „autodromu“, kam nečekaně přivezlo předvést své modely i několik „šoférů“ z řad návštěvníků naší akce. Chvílemi tak bylo na travnatém okruhu velice „husto“ -  i 12 modelů aut!. Z toho plyne poučení, že pro příště je nutné okruh vytvořit větší a širší.

Ukázky modelů lodiček byly hlavně v režii naší mládeže – modelářského potěru, kteří zde dostali příležitost (někteří dokonce poprvé) předvést své první modely svým rodičům, prarodičům i široké veřejnosti. Velkým (i do rozměrů) překvapením byla ukázka jednoho z členů našeho zpřízněného klubu RC Fógli Brno, který přivezl, sestavil i prakticky předvedl komentovanou ukázku soulodí vany a tlačného remorkéru, se kterým soutěží v celorepublikovém poháru Tug Towing.

Velice zajímavou ukázkou byl komentovaný nácvik nouzového přistání skutečného ultralehkého letounu z brněnského Aeroklubu Medlánky.    

Odměnou všem, kdo se zasloužili o přípravu a zdárný průběh našeho letošního Modelářského dne byla velká účast diváků o které se postaral, co se týká občerstvení, již tradičně k velké spokojenosti všech návštěvníků, kamarád Petr z místního motorkářského spolku Vokuši.

Sobotní, pro nás pro některé velice náročný den jsme nakonec zakončili pohodovým posezením při kytaře pod letištním altánem, které se protáhlo do pozdních nočních hodin.

Z.S.

Fotogalerie

Fotogalerie - p. Koutný, LMK Větrník

Fotogalerie - z dronu od jednoho z návštěvníků


Video