Modelden 2014

27.9.2014

Jako již pět předešlých roků, tak i letos to byla velká „sázka do loterie“, jaké bude na náš velký den počasí. Zpětně můžeme říci, že lépe, než o letošním víkendu 27. a 28. září, být opravdu nemohlo.

Vlastní přípravu areálu jsme zahájili již v pátek v odpoledních hodinách, kdy bylo instalováno molo pro pouštění modelů lodí  a vysečena dráha pro modely aut. Následující den hned od rána byl na ploše čilý ruch – dosekávala se tráva, instalovaly bezpečnostní zábrany a pásky, navážely stoly a lavice a ostatní potřebné vybavení. Novinkou, která zaměstnala nejvíce pořadatelů, ale přinesla další vylepšení akce byla instalace 12 metrů velkého stanu, který se Michalovi podařilo zapůjčit z Újezdu u Brna. Ve stanu bylo umístěno občerstvení a přes noc sloužil jako hangár pro větší modely, které tím pádem nebylo třeba na další den rozdělávat a zbytečně převážet domů a zpět. Po oba dny byla zdrojem el. energie naše nová klubová elektrocentrála.    

Oba dva krásné slunečné podzimní dny se pozitivně projevily nejen na velké účasti návštěvníků této akce z řad diváků, ale také k nám, na naše letišťátko za Cézavou zavítaly nové tváře pilotů a majitelů zajímavých, neokoukaných modelů letadel.

 

Při hlavní akci - v sobotu odpoledne a navečer, bylo předvedeno velké množství zajímavých, komentovaných ukázek nejen modelů letadel, ale i autíček a lodí. Byl předveden již tradiční „seskok“ rádiem řízeného parašutisty Ferdy, ukázky modelářského aerovleku, modelářského vzdušného souboje, své pilotní umění předvedl na naší akci již dobře známý šestiletý Radeček Rája z Brna a poprvé jsme mohli vidět i létání s rádiem řízeným modelem vrtulníku. O velké překvapení se postaral svým průletem pilot skutečného ultralehkého letounu.

Žatčanský Modelářský den si již žádné dítě jistě nedovede představit bez velmi oblíbeného shozu bonbónů z modelu letadla, který musel být pro velký úspěch hned 2x opakován. Naopak starší návštěvníci akce jistě ocenili opět dobře fungující stánek s občerstvením.

Z.S.




FOTOgalerie  


Video